Népi gyógymódok!
*A vöröshagyma áldásos hatásáról* *A vöröshagyma botanikailag a liliomfélék családjába tartozik. Az étkezési* *vöröshagyma számos fajtája megtalálható a piacokon és üzletekben. A* *vöröshagyma igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a* *kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett* *megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6 , C vitamin valamint folsav és* *biotin is. Már az ókori görög és római történetírók is feljegyezték* *használatát, de a vikingek körében is igen kedvelt konyhakerti növénynek* *számított.* *Paracelsus azt mondta róla: "A hagyma olyan értékes, mint egy egész* *patika".* *Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső,* *a* *gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A* *nyers* *hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a szemölcs, tyúkszem, a hajhullás* *gyógyításában valamint a bélflóra zavaraival, és emésztési problémákkal* *szemben is.* *Nyákoldó hagymaszirup* *Két-három hagymát felaprítunk majd három evőkanál cukorral vagy mézzel* *édesítünk. Ehhez 1/8 liter vizet adva öt percig főzzük. A keletkező* *szirupot* *leszűrjük, lehűtjük majd naponta 3-5 evőkanállal fogyasszuk.* *Hagyma az ágy mellett* *Nátha esetén helyezzünk el egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk* *mellé, fejmagasságban. A hagyma eltávozó illóolajai kedvező hatással* *bírnak* *egészségünkre.* *Megfázás esetén* *Egy hagymát apróra vágva két percig vízben felfőzünk. A főzetet lehűtjük,* *majd amikor langyos 5 percig a lábas fölé hajolva inhaláljunk.* *Torokfájás esetén* *Egy nagy friss hagymát nagy szeletekre darabolunk. Befedjük cukorral és* *egy* *tálkában a hűtőszekrénybe helyezzük. Egy fél nap múlva édes levet ereszt.* *Ebből naponta több alkalommal egy-egy teáskanálnyit fogyasszunk.* *Ízületi fájdalom és reuma gyógyítására* *A friss hagymalé fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. A* *hagymapakolás elkészítéséhez aprítsunk fel két-három hagymát és helyezzük* *egy vékony, tiszta gyapjúkendőbe. A pakolást melegítsük föl vízgőz felett* *egy megfordított fedőn, majd nyomjuk ki belőle a hagymalevet. A nyert* *borogatást kissé lehűtve a beteg testrészre helyezve enyhítheti az* *ízületi* *fájdalmakat és reumát.* *Álmatlanság ellen* *Két hagymafelet egy kevés mézzel és ízlés szerinti mennyiségű tejjel* *felfőzünk. Este lefekvés előtt, langyosan fogyasszuk.* *Hideg végtagok esetén* *Egy hagymát apróra vágunk és leforrázunk. Kihűlés után a főzettel a* *kihűlt* *végtagot átmossuk.* *Migrén* *Közeledő migrént megelőzhet a homlokra helyezett hagymapakolás.* *Hajhullás* *Néhány szem hagymát igen apróra vágunk, vagy lereszelünk. Egy kevés* *langyos* *vízzel elkeverjük, majd a pakolással hajunkat, fejbőrünket befedjük. Pár* *percig rajta hagyjuk, ezután jöhet az alapos hajmosás.* *Szemölcs* *A hagymát feldaraboljuk, meghintjük sóval . Hagyjuk így egy éjszakán át,* *míg* *levet ereszt. Ezzel a lével naponta kétszer dörzsöljük be a szemölcsöt.* *Hagymareceptek* *A friss hagyma kiváló és olcsó téli vitaminforrás, bár kevesen szeretik a* *nyers hagymát. A következő receptek segíthetnek abban, hogy "dugjuk el"* *ezt* *az egészséges zöldséget ételeinkben.* *Májkrémes hagymasaláta* *Két keménytojást apróra feldarabolunk, egy fej hagymát igen apróra* *felkockázunk. Egy doboz jó minőségű májkrémet elkeverünk diónyi vajjal,* *majd* *hozzá adjuk a hagymát és a kockára vágott keménytojást, majd ezt is* *elkeverjük. Amennyiben szükséges sózzuk, borsozzuk. Pirítóssal,* *uborkaszeletekkel kiváló vacsora, zsúrkenyérszeletekre helyezve* *vendégváró* *finomság, sörkorcsolya.* *Hagymás töltött tojás* *10 tojást keményre főzünk, kettévágunk, a sárgájukat óvatosan kiszedjük a* *fél tojásokból, a tojásfehérjéket félretesszük. A sárgáját villával* *összetörjük, majd hozzá adunk egy tejbe áztatott zsemlét, jól* *kinyomkodva,* *és villával összetörve, igen apróra vágott hagymát, diónyi vajat, kevés* *sót,* *borsot, pirospaprikát és annyi majonézt hogy jól kenhető sűrű masszát* *kapjunk, valamint egy fél evőkanál tejfölt. A keveréket simára keverjük* *majd* *a tojásfehérjékbe visszatöltjük. Egy tálon úgy helyezzük el a tojásokat,* *hogy a domború felük legyen felül. A maradék sárga tölteléket 1,5 dl* *tejföllel elkeverjük és díszítésképpen a töltött tojásokra öntjük.* *Hűtőben* *jól lehűtjük, hidegen tálaljuk.* *Kedvenc hússaláta* *Majonézt ízlés szerint tejföllel elkeverünk, sóval, borssal, kevés* *pirosarannyal ízesítünk. Ebbe belekeverünk apróra vágott sonka, sajt,* *paradicsom szeleteket és az igen apróra vágott hagymát. Lehűtve* *pirítóssal,* *vagy zsúrkenyérrel tálaljuk.* *Hagymás csirkesaláta* *Sült csirkecombot lehűtve apróra szeletelünk. Sóval, borssal ízesített* *majonézes tejfölös dresszinget készítünk, majd beletesszük az apróra* *vágott* *hagymát, a csirkehúst, és apróra felszeletelt, vagy felkarikázott savanyú* *uborkát. Lehűtve, pirítóssal tálaljuk.* *Rántott hagyma* *Egy nagy hagymát két-három karikára vágunk. Lényeges, hogy a szeletek* *vastagok legyenek. Ezt lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva* *bebundázzuk, majd forró olajban néhány perc alatt aranybarnára sütjük.* *Tejföllel, friss kenyérrel tálalva kiváló eledel* <http://www.facebook.com/profile.php?id=100000546106058>