Meggy titkai!
Kevés országban esznek annyi meggyet, mint Magyarországon. Itt a szezonja, használjuk ki. Szeretjük nyersen, aszalva, süteménybe, befőttként, stb., de lé és bor készítésére is alkalmas. Virágzás idején akár díszfának is beválik. Fája jó minőségű bútorfa, levele és gyümölcskocsonyája pedig gyógyszeralapanyag. A meggy elterjedtségét és kedveltségét számos helységnév és családnév is bizonyítja.
Mire jó?
Ennek a csodásan bordós csonthéjas gyümölcsnek rendkívül magas az A-vitamin tartalma (9-szerese a cseresznyének), sok B-vitamin, kálium, kálcium, magnézium és vas is található benne.
A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat,tehát antioxidáns vegyületet tartalmaz, melyek képesek megkötni a szervezetet károsító szabadgyököket. Hatásossága a szeder és az áfonya antioxidáns hatását közelíti meg, de valamelyest gyengébb azoknál. Ugyanakkor elég erős ahhoz, hogy védelmet nyújtson a daganatos betegségek, az érfalt károsító folyamatok, valamint az öregedéssel együtt járó degeneratív kórképek ellen, enyhíti az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást.
A meggy piros színét az antocianin festékanyagok okozzák, a környezettudatos és egészséges életmód igényének terjedésével a meggy újabb aranykorhoz közelít: textilfestéknek, ételszínezéknek és gyógyszerek védőbevonatának készítéséhez is egyre többször alkalmazzák. Ezek az antocián vegyületek tumorgátló hatással rendelkeznek. Állatkísérletekben, de emberi vastagbélrákos sejteken végzett vizsgálatokban igazolták, hogy a meggyben található anyagok bénítani képesek a rákos sejtek növekedését. Az eredmények alapján feltételezhető, hogy a meggy rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető a vastagbéldaganatok előfordulása, ami azért is fontos, mert a világstatisztika szerint Magyarország első helyen áll a vastagbélrákos halálozás tekintetében.
A meggyben található flavonoidok közül számos vegyület rendelkezik gyulladásgátló hatással. Kimutatták, hogy ezek a vegyületek gátolják az ún. ciklooxigenáz enzimet, mely felelős azért, hogy a gyulladásos mechanizmusokat fenntartó prosztaglandinok folyamatosan keletkezzenek. Lényegében így hatnak a gyógyszerként használt láz-, fájdalom- és gyulladáscsökkentő szerek is (pl. aszpirin, paracetamol). Egy-egy komolyabb edzés után, ha izomláz kínoz igyál meg egy nagy pohár meggylevelet, garantált az enyhülés.
A benne található B-vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását.
A meggy népgyógyászati alkalmazása
A népgyógyászatban széles körűen alkalmazzák. A meggy össze részét felhasználják gyógyító célokra. Említésre méltó vértisztító hatása, segít javítani a vérkeringést, használják az alacsony és magas vérnyomás kezelésére, a veseműködés serkentésére és a szervezetben felhalmozódó vizenyő lecsapolására. Javasolják az emésztés elősegítésére, és légzési problémákban légzéskönnyítésre. A meggy leve az egyik legjobb ellenszer a meghűléses betegségek kezelésére. Megfázáskor ajánlott napi 2-3 dl fogyasztása. A meggyszár forrázásával készített tea kiváló gyógyszer megfázásos megbetegedések ellen, csillapítja a köhögést.
Használhatjuk a szépségápolásban is, mint a legtöbb gyümölcsöt. Kiváló ápolószere a laza, élettelen, vízhiányos bőröknek, remek feszesítő és vízmegkötő hatással rendelkezik. Hogy frissé, üdévé varázsolódjon bőrünk, meggylét keverjünk össze tejföllel, 1 tojássárgájával és vigyük fel a letisztított bőrre.
olvasd tovább, hogy megtudd milyen meggyes finomságokat lehet készíteni?
Javasolt fórumok még:
-Receptek (http://www.erdelyimagyarok.com/forum/topics/receptek-1)
-Természetgyógyászat (http://www.erdelyimagyarok.com/forum/topics/termeszetgyogyaszat-1)