LENMAGOLAJ A TERMÉSZETES „MULTIVITAMIN”
A lenolaj természetes állapotú, világossárga színű olaj, kifejezetten jellegzetes aromával.
Készítés
A leszüretelt lenmagot tisztítás és szárítás után csigapréssel kisajtolják, így kapjuk a hidegen sajtolt lenmagolajat.Ezután egy tartályban helyezzük el, majd természetes ülepítést követően palackozzuk, így frissen kerül az Ön asztalára.Felbontatlan palackban 7 hónapig megőrzi szavatosságát,fénytől védett hűvös helyen tároljuk!
A jó zsírok, más néven esszenciális zsírsavak elengedhetetlenül szükségesek sejtjeink egészséges működéséhez. Jótékony hatással vannak az anyagcserére és az általános egészségi állapotra. Kutatók szerint a lenmagolajnak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van. A legújabb kutatások szerint a lenmagolaj hatékony védelmet nyújthat a szív-és érrendszer számára azzal, hogy javítja az artériás keringést, az artériák működését és az energiatermelést. A Nemzetközi Rákkutató Intézet az után kezdett el érdeklődni a lenmag iránt, hogy Európai kutatások kimutatták, hogy bizonyos tumorokat visszazsugorít, és hatásos a mell-, a prosztata- és a tüdőrák ellen.A lenmag segíti a test összes sejtjének membránképzését, így védve azokat a káros behatásoktól és járulva hozzá szerkezeti sértetlenségükhöz. Szigorúan hűtőszekrényben kell tárolni. Naponta 1-2 evőkanálnyi lenmagolaj ajánlott. Hevíteni nem szabad, így főzni sem érdemes vele. Ellenben salátákhoz egy kis tökmagolajjal keverve nagyon finom.A lenmagolajnak igen erőteljes illata és íze van. Meg kell szokni. Legalább napi egy evőkanállal érdemes belőle fogyasztani. Más olajjal is kitűnő, például tökmagolajjal, mákolajjal, dióolajjal. A lenmagból kisajtolt olaj biológiailag nagyon értékes. 25,8-58%-ban tartalmaz linolensavat. Az egyik legtisztább és legtöbb esszenciális zsírsavat tartalmazó növényi olaj. Kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, szilícium, réz, nikkel, kobalt, jódtermészetes forrása.
A lenmagolaj felhasználási területei:
Lenmagolaj jótékony hatásai:
Hatékony gyulladáscsökkentő
Az omeg-3 zsírsavból a szervezet olyan hormonszerű molekulát állít elő, aminek gyulladáscsökkentő hatása van. Ezért nagyon értékes a lenmag és a belőle készült olaj, ellentétben a sok omeg-6-ot tartalmazó állati és növényi zsírokkal, amilyen a margarin, vagy a kukorica, napraforgó, pálma és mogyoróolaj. Az omega-6-ban ugyanis gyulladás-megelőző molekulák találhatók. Az omega-3 viszont képes csökkenteni agyulladásos összetevőkkel is rendelkező betegségek kialakulását, az asztmát, ízületi gyulladást, migrént, csontritkulást.
Diót, lenmagot, dióolajat,lenolajat az asztalra a csontok egészségének megőrzésére
A dióban és a lenmagban található omega-3 zsírsav segíti a csontozat erősségének megőrzését. Táplálkozásunkat mindenképpen az omega-3 túlsúlynak kell jellemeznie az omega-6-tal szemben. Ezt már kísérlettel is bizonyították. A résztvevőket három csoportra osztották, az egyikben az omega-6 fogyasztása, a másikban az omega-3-é volt túlsúlyban, a harmadikban pedig a tipikus amerikai étkezést modellálták, ami szintén omega-6 túlsúlyt jelent. A hat hétig tartó táplálkozási előírás után megmérték a vér N-telopeptid szintjét, ami a csontozat leépülésének mutatója. Az omeg-3 túlsúlyú táplálkozásban ez a szint jóval alacsonyabbnak bizonyult a többinél, tehát érdemes csontozatunk védelmében megfogadni a tanácsot, és asztalunkra helyezni a diót, a lenmagot, vagy dióolajat,lenolajat.
A sejtek és az érfalak őre
Az omega-3 további előnyökhöz juttatja szervezetünket. Csökkenti annak lehetőségét, hogy az erekben lerakódások képződjenek. A sejtmembrán rugalmasságát megőrzi. Ezek a membránok a sejt őrei, beengedik a tápanyagot, segítik a melléktermékek távozását. Az omega-3-ban gazdag táplálkozás a vastagbelet megvédi a mérgező anyagoktól, a szabadgyököktől, így segítséget nyújt a rák megelőzésében.
Az INTERMAP nemzetközi tanulmány olyan adatokat gyűjtött össze, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy az omega-3-ban gazdag táplálkozás csökkenti a vérnyomást. Az adatokat számos országban gyűjtötték össze, Amerikától Japánig, így azt is megállapították, hogy valójában mindegy, hogy halakból vagy dióból és lenmagból kapja-e meg a szervezet az omega-3 zsírsavat, a vérnyomásra egyformán jótékonyan hatnak. A magas koleszterinszint is szinte már népbetegségnek tekinthető. Egy tanulmány során 40 magas koleszterinszinttel rendelkező betegnél hasonlították össze a lenmag és a magas koleszterinszintre ajánlott gyógyszer hatását. Hatvan nap után megállapították, hogy a gyógyszerekkel egyforma mértékben csökkentette a lenmag az össz-koleszterinszintet és ebből a káros koleszterin százalékát.
Rákellenes hatás
A lenmagban az omega-3 zsírsavon kívül lignan is található. Ez a kettő együtt jól hat a prosztata daganat növekedése ellen. Egy kísérletbe prosztatadaganatos embereket vontak be, akiket lenmagban gazdag táplálkozásra fogtak, míg a kontrollcsoportban az addig megszokott étrendjüket követték. A vizsgálatok után egyértelművé vált, hogy a lenmagban lévő omega-3 megakadályozza a rákos sejtek összekapcsolódását és halmozódását, és azt is, hogy egészséges sejtekhez tapadjanak. A lignan egy másik hatása pedig meggátolja a rákos sejtek vérellátását és növekedését.
Változó korban lévő nők számára
a rákkutatók kifejezetten ajánlják a rendszeres napi lenmagfogyasztást. A benne található omega-3 és lignan jótékonyan befolyásolja az ösztrogén hatásait az említett esetekben. Egyrészt védelmet nyújt a mellrák ellen, ugyanakkor nem hat károsan az ösztrogén csonttömeg–megtartó szerepére. A lignan segíti a petesejtérést, meghosszabbítja a ciklus második, progeszteron-túlsúlyú felét. Ennek számos előnye van. Egyrészt megnöveli a teherbeesés valószínűségét, másrészt a változókor előtt álló nőknél csökkenti az olyan tüneteket, mint a rendszertelen menstruáció, mellben kialakuló ciszta, fejfájás, alvási nehézségek, vízvisszatartás, idegesség, ingerlékenység, hangulatváltozások, súlygyarapodás, szexuális érdektelenség, gondolkodási nehézség, erős vérzés. Mindezek oka valószínűleg az ösztrogén túlsúly. A lenmagolaj fogyasztása azzal, hogy a menstruációs ciklus progeszteron túlsúlyú szakaszát hosszabbítja meg, megteremti a hormonegyensúlyt.
A sokoldalú lenmagolaj
A lenmagolaj használata a modern táplálkozásban kapott helyet. A mind több feldolgozott élelmiszer sûrûjében a legmegbízhatóbbak egyike. Így a szervezet hozzájut a legtisztább forráshoz, hogy ellássa magát a legfinomabb esszenciális zsírral (omega 3zsírsav). Hogy ez miért jó, már sokat hallani róla, had említsük meg, hogy szervezetünk sejtjei, amelyek lenolajat tartalmaznak, sokkal ellenállóbbak, kevésbé sebezhetõk mindenféle szempontból, mint a közönséges zsírokkal ellátott test.
Az omega-3-zsírsavakat potenciális véralvadásgátló tulajdonságuk miatt véralvadásgátlót szedő,
továbbá hemofíliás betegek csak nagy körültekintéssel, orvosi felügyelet mellett alkalmazhatják.
Műtéti beavatkozások előtt használatuk felfüggesztendő.
Gyermekek, terhes nők és szoptató anyák esetében használatuk csak a kezelőorvos javaslatára
és folyamatos orvosi monitorozás mellett megengedett.
Cukorbetegek esetében is orvosi kontroll szükséges omega-3-zsírsavakat tartalmazó készítmények
szedése alatt.
Gyógyszerkölcsönhatások: Az omega-3-zsírsavak és a nem-szteroid gyulladáscsökkentők,
a fokhagyma illetve a ginkgo közötti kölcsönhatások megnövelhetik a vérzés kialakulásának
esélyét, mely ritkán orrvérzéshez, véres vizelethez illetve széklethez vezethet.
Ha ezek a tünetek előfordulnak, akkor az omega-3-zsírsavak mennyiségét csökkenteni szükséges
vagy alkalmazásuk teljes mértékben felfüggesztendő.