Amit megeszel az a gyógyszered!
Saját készítésű ételek, receptek!
Kenőmájas:(csirke-disznó- marha-egyéb) Nemcsak disznó vágáskor, hanem hétköznap is lehet finom májast készíteni.
Mennyiség:1 kg máj!(ha lehetséges házilag termelt zöldségeket és fűszereket használjunk)
Zsírjára sütök 10-15 dkg házi húsos szalonnát vagy sonkát,2db közepes fej vöröshagymát,5db nagyobb gerezd fokhagymát,1db tv paprikát,1db paradicsomot,1 fej burgonyát serpenyőben sütök, dinsztelek.
Megmosom a májat, kiveszem az inakat, eldarabolom, rádobom a zöldekre és együtt sütöm, pirítom közepes lángon.
Mikor a máj elkészült megsült akkor fűszerezem.
Fűszerek: házi vegeta-piros édesnemes paprika-magyarbors (tört)-kömény (darált)-algás tengeri só-kecsap-mustár-pici csípős piros paprika-majoranna.
A fűszerek mennyiségét improvizálom először mindenből picit és megkóstolom, ha megfelelően merész vagy azonnal eltalálod.
A legkisebb lyukú darálóval ledarálom, összekeverem, és ha kihűlt lehet fogyasztani.
Nagyon hamar elkészül (kb. ½ óra) ha megmarad, adagokban le lehet fagyasztani és mindig tudod, mit eszel, még nyomokban sem tartalmaz szóját, mogyorót, tartósítószert és egyéb szemetet!
Tócsi:4-5 db burgonyát lereszelek az alma reszelő oldalával.
Kisebb fej vöröshagymát szintén lereszelem, és 3 gerezd fokhagymát szétnyomok.
1-2 db nyers tojást bele teszek,10 dkg füstölt sajtot reszelek,3-4 ek tejfölt és egy kis kenőmájast (5dkg) ha van házi, ha nincs akkor jóminőségü Pápai vagy egyéb májast teszek hozzá, megfelelő mennyiségű liszttel, összekeverem.
Fűszerek: házi vegeta-édesnemes pirospaprika-magyarbors (darált)-kecsap-mustár, ha valaki szereti egy pici csípős pirospaprika elmegy benne.
Lehet cifrázni, amikor sütöm, az első rétegre lehet tenni lapka sajtot, gépsonkát és rákenni még egy réteget úgy kisütni.
Nagyon finom és laktató.
Lehet csinálni cukkínivel, de akkor jobban ki kell nyomni, mert vizesebb és több lisztet tegyünk hozzá, az is nagyon finom.
Tepertő krém:1/4 kg tepertőhöz, hozzáadok,3db főtt tojást,10dkg füstölt megfőzött sonkát,1db főtt burgonyát.
1db kisebb fej vöröshagymát,1db tv paprikát,2-3 gerezd fokhagymát,1db paradicsomot mindezeket dinsztelem és a többi hozzávalóval együtt összedarálom.
Fűszerek: magyarbors (darált)-piros paprika (édes-nemes)-só-ízlés szerint csípős paprika, bármilyen fűszer ízlés szerint.
Krumplis, tojásos, hagymás (paraszt reggeli):5-6 szem nagyobb burgonyát meghámozok, karikára vágom, és ha van, rá mód megpirítom mangalica zsírban vagy Oliva olajban jó ropogósra.
Amíg pirul, nem sózom meg, mert szétesik csak a legvégén.
Közben pucolok 1db közepes fej vöröshagymát vagy párhagymát és 1-1db piros tv paprikát és paradicsomot.
Mikor látom, hogy a burgonya majdnem elkészült, rá teszem, és addig forgatom, míg a zöldek elkészülnek, most fűszerezek.
Fűszerek: só-fehér vagy fekete magyarbors.
A végén, nyakon öntöm 5db fölvert tojással!
Fenséges!
Meleg szendvics krém: Itt is szerintem improvizálni kell, nem különítem el a sonkás, májas vagy egyéb szendvics krémeket, hanem mindent bele!
Tehát húsos sonkát egy picit kifőzni, mert elég sós, disznó vagy marha máj, gomba, ha lehet markánsabb gomba (vargánya, csibe, stb.) egy kis darab házi füstölt kolbász, lehet jó minőségű parizert is beletenni (Pápai) mindenből egyenlő arányban.
Fűszerek, zöldek:1db kisfej vöröshagyma,2-3 gerezd fokhagyma,1db tv paprika,1db paradicsom, lehet hozzá tenni zellert vagy padlizsánt mindent ízlés szerint, pirospaprika, bors (fehér-fekete) ízlés szerint, vegeta (ha van házi) csípős pirospaprika és más fűszereket is használhatunk, amit elbír szintén ízlés szerint.
Az egészet összesütöm, ha van, mangalica zsírban vagy olíva olajban és ledarálom, elbír egy pici kecsapot, mustárt, és jól összekeverem.
Kenyérre kenem és jó minőségű reszelt sajttal megszórom így teszem be sütőbe!
Szerintem igazi magyaros étel!
Tárcsás Lecsó: Somogyban tanultam egy barátomtól, már szerintem itt is elterjedt, lényeg a tárcsa alatt fa égjen, mert jobb íze van minden rajta készült ételnek.
Nagyon finom lecsót lehet készíteni, mert úgy pirul és nem a levében föl, megtartja az állagát és ropogós marad.
A tárcsa vájatában pirítok szalonnát és abba teszem a felkarikázott paprikát, két falapáttal állandóan kavargatom.
Egyszerre teszem oda a hagymát, paprikát és paradicsomot, mikor már majdnem elkészült, karikára szelt lecsó vagy házikolbászt és húsos sonkát is teszek hozzá.
A legvégén tarhonyát szórok rá.
Szintén szalonna zsíron sütött előző nap bepácolt tarjával tálalom, vendégmarasztaló fenséges magyar étel!
Mennyiségek 4 főre:1kg paprika (piros-sárga) 4-5 szem paradicsom,1db nagyfej vöröshagyma,5 gerezd fokhagyma,10-15 dkg szalonna vagy sonka, ugyan ennyi kolbász,1 marok tarhonya, píros paprika, ízlés szerin csípős, só, tört bors.
Bundás kenyér: Én olyan kenyérből csinálom, ami másnap nem morzsálódik, nem esik szét, higgyék, el van ilyen!
A nyers tojásba szórók szárított fokhagyma port, algás fűszer sót, csipetnyi fehérborsot, fölverem.
A kenyeret megböködöm a villával, jól beáztatom, ha van rá mód mangalica zsírban vagy olíva olajban kisütöm.
Azért sütök előszeretettel mangalica zsírban és olívaolajban, mert egészséges, magasabb hőfokon lehet bennük sütni és nem utolsó sorban koleszterin szegények!
Fűszeres zsír: Jó minőségű sült zsírba, keverek pirospaprikát, pici csípőset, tört borsot,csipetnyi tengeri sót, leforrázott, reszelt vöröshagymát, reszelt tv paprikát.
Jól összekeverem és már fogyasztható is.
Friss, ropogós házikenyérrel fenséges!
A reszelt tv paprikát és vöröshagymát ellehet hagyni, de így jobb az íz hatás, viszont az eltarthatóság csökken!
Sült szalonna másképp: Füstölt házi szalonnát kis csíkokra eldarabolom majd meg pirítom.
Vöröshagymát apró kockára vágok, ráöntöm a szalonnára, ha megdinsztelődött a hagyma, ráöntök 1dl házi paradicsomlevet, amibe egy kávéskanál cukrot teszek.
Összeforralom és tojást ütök rá.
Nem mindennapi különleges és nagyon finom!
Tészta zöldséggel: Spagettit (durum) kifőzöm, majd csinálok rá egy egyszerű szószt.
Ha van párhagymát vagy vöröshagymát, tv paprikát, paradicsomot, cukkinit és gombát apróra darabolok, Oliva olajon megpirítom, fűszerezem.
Fűszerek: tengeri só, piros paprika, bors, pici csípős paprika, fokhagymapor, bármilyen fűszer, ízlés szerint.
Egészséges egyszerű étel!
Sonka tükörtojással: Házi sonkát, egy picit megrottyantok vízben, hogy a sós ízt mérsékeljem.
Zsírban átsütöm, mindkét oldalát, szórok rá egy csipet píros csípős paprikát, ráütöm a tükörtojást.
Mikor a tojás állaga megfelelő a sonkára kenek egy kevés mustárt.
Igazi Magyaros étel!
Bundás kenyér másképp: Nagyon finom és jó az illata!!!! ( nem terjeng napokig a lakásban )
Próbáljátok ki!!!
Egy kissé másképp a megszokott,
hagyományos bundás kenyér helyett:
Hozzávalók: egy gáztepsire való
kenyérszelet, 1 doboz tejföl, 2 - 3 db tojás,
2-3 gerezd fokhagyma passzírozva, só,
bors, a tetejére reszelt sajt + adhatsz
a masszához bármit, pl. apróra vágott,
előre sózott-borsozott lilahagyma,
párizsi vagy sonka felvágottból reszeléket,(
reszelő legnagyobb lyuka is kiváló erre a célra ) petrezselyem zöldet,
stb.
A gáztepsit beteríted sütőpapírral, így
rakod le a kenyeret. A tojást
felvered, hozzáadod a tejfölt és jól
kikevered, majd beleteszel mindent,
amit akarsz és jól összedolgozod.
Evőkanállal rákanalazod a
kenyérszeletekre ( lefolyik, de nem baj
) Végül megpakolod reszelt sajttal és
irány a sütő 15 percre 180-200 fokon
vagy jó közepes lángon.
Annyira finom, hogy addig eszed, amíg
látod...
Egészségetekre!
A receptet kaptam,kipróbáltam valóban nagyon finom,észrevételem annyi, érdemes a lilahagymát leforrázni így nem bántja az epéseket!
Szegény ember eledele!
(Avagy a pacal dicsérete.)
Valaha a bab, kukorica, belsőségek, közöttük a marhagyomor és egyebek, a dolgos egyszerű parasztemberek eledelének számítottak.
Az urak mindenből a javát, különlegességeket választották, ezzel is bizonyítva vélt magasabb rendűségüket.
A természet adta megtermelt növények, tartott állatok, képezték a pórnép ételét.
Ha megkérdezek tíz embert, szereti e a pacalt, nyolc igen, ha úgy teszem fel a kérdést, főz e otthon, nyolc nem a válasz.
Az ok egyszerű, precíz, sok munka, egy napos elfoglaltság, szívet, lelket beletenni, így születik meg csak az eredmény, majdnem tökéletes magyaros pacalpörkölt.
A tapasztalat szerint a konyhakész, felszeletelt áru, általában nincs gondosan megtisztítva, aki mégis elkészíti, nem tudhatja milyen az igazi.
Minderre marad az örök igazság,”magad uram, ha szolgád nincsen”, talán jobb is!
Ma már semmi nem a szegény ember eledele, mert a profit folyamatosan teszi dolgát, hizlalja önmagát!
Pacal!
Általában 8-10 kg-ot vásárolok, mert mindenki szereti enni, csak csinálni nem.
Gondosan megpucolom, kéttenyérnyi darabokra szelem, főzöm, amíg egy kicsit megpuhul, a vízbe teszek egy kisebb vöröshagymát, pár szem babérlevelet, 5-10 szem egész borsot, 1 dl tárkony ecetet.
Úgy félig megpuhult kiszedem a vízből, még egyszer átnézem nem-e maradt faggyú rajta, új vízben újra odateszem,(főzővízhez hozzá teszem a fent leírtakat újfent) főzöm, amíg meg puhul, felszeletelem gusztusos csíkokra, az utolsó léből teszek el egy liternyit, amelyet hozzá adagolom a végén a pörkölthöz, mert így lesz kocsonyás az állaga.
Pörkölt alapot készítek, kevés füstölt szalonnát zsírjára píritok, 5-6 fej nagyobb vöröshagymát, 5-6 gerezd fokhagymát, 2-2 paradicsomot, paprikát teszek hozzá.
Pirospaprikával, tört borssal, sóval, őrölt köménnyel fűszerezem.
Ízlés szerit lehet tenni hozzá csípős paprikát, ki hogy szereti, lehet velősen, csülökkel, gombával is elkészíteni, mindegyikkel finom, szintén magyaros fogyókúrás étel, jó étvágyat hozzá!
Babgulyás!
Marhalábszárból készítem, mert az mócsingosabb, 1kg húst, 3-4 marék tarkababot, 2-db disznó körmöt vásárolok a mészárszékben.
Szintén lepirítok némi füstölt szalonnát, 2-3 fej vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, 1-1 friss paradicsomot, paprikát dobok bele, megdinsztelem, majd a kockára vágott húst addig pirítom, amíg elfehéredik egy kicsit, felöntöm vízzel.
A disznó körmöt külön vízben megfőzöm, mert szilánkos, lefejtem a csontról, majd a legvégén a levét leszűröm és hozzáadom a gulyáshoz.
Az előtte napon beáztatott babot is hozzáadom a hússal együtt, 3-4 kanál lisztből, 1 tojásból, csipetkét csinálok, 3 db sárgarépát, 2db fehérrépát karikára vágok, a csipetkét a végén teszem bele.
Fűszerezem pirospaprikával, tört borssal, sóval, 2-3 babérlevéllel, csípős gulyáskrém sem rontja el ízlés szerint, valamint 2-3 zeller levél.
A disznóköröm leve selymessé teszi a gulyást, olyan ragadós állagúvá válik, fenséges.
Természetesen mindkét étel akkor a legfinomabb, ha bográcsban fatüzeléssel készül, kedves egészségünkre!